Nyt on sitten omena sato parhaimmillaan! Meillä satoa tuli tänä kesänä 3 omenaa.. mutta tuttavamme joka asuu lapissa on pyytänyt meitä tyhjentämään omat puunsa täältä etelästä. Siellä omenoita onkin sitten monta sataa kiloa... Eilen haimme sitten muutaman korillisen, tarkoituksena oli tehdä vähän omena hilloa ja muutama piirakka. Piirakan saimme aikaseksi jo eilen illalla, mutta muuta ei sitten niistä vielä olla tehtykään. Tänään olen yrittänyt saada aikaa mehuasemalle ja yllätyin suuresti niiden hinnoista. Keskimäärin maksaa mehustamolle vienti noin 0.60e /kg ja jos sanotaan, että omenoita veisi sinne tuon sata kiloa tulee hinnaksi 60e ja siihen vielä pullot ja muut. Mutta kyllä kai me tuo homma tehdään jotta saadaan oikein hyvää ja terveellistä mehua jossa kaikki vitamiinit on tallella. Täytyy nyt vielä tarkistaa tältä ihmiseltä, että tarkoittiko hän todellakin, että viemme kaikki omenat.

Tässä on eilinen kauraomena paistoksemme, kuva näyttää enemmänkin kerran syödyltä... Mun olisi jo korkea aika saada uusi kunnon kamera.

1878786.jpg

Tähän tuli:

6 omenaa

2tl kanelia

2rkl ruokosokeria

1 dl sulatettua margariinia

1 dl sokeria

3 dl kaurahiutaleita

1 kananmuna

Uunissa 200 asteessa 20 min, päälle jäätelöä! Nami.

Sitten jälleen huono kuva todella herkullisesta leivästä jota ei vaan jaksa tehdä kauhean usein vaikka hyvää onkin.

1878797.jpg

Kauralimput:

50g hiivaa

1L kylmää vettä

1 rkl suolaa

1 dl kauraleseitä

2 dl kaurahiutaleita

2-2,2 L vehnäjauhoja

Murenna hiiva kylmään veteen ja mittaa muut aineet joukkoon koko ajan sekoittaen. Vaivaa taikinaa kunnes se irtoo hyvin kulhon reunoilta.

Ripottele ohut kerros jauhoja taikinan pinnalle ja anna kohota 2h lämpimässä.

Tee taikinasta 2 limppua ja anna jälleen kohota 1h

Lämmitä uuni 275 asteeseen ja paista uunin alaosassa 10min. Alenna lämpö 200 asteeseen ja paista vielä 20 minuuttia. Kokeile pohjaa koputtamalla leivän kypsyys.

Tähän leipään menee aikaa, mutta on niin hyvää, että suosittelen kokeilemaan. Laitan useimmiten taikinan kohoamaan heti aamusta kun lähdemme ulos niin silloin se on sopivasti kohonnut sisään tullessa. Ja uusi kohotus ruokailun aikana ja paisto päikkäreiden aikaan. Tämä taka sen, että saat rauhassa maistaa ihanan rapeaa lämmintä leipää :D